söndag 29 maj 2016

.

I förra veckan var jag ute i skogen intill där jag växte upp. Gick motionsspåret där jag brukade springa och åka längdskidor.
Det är ett härligt spår, kringligt och krokigt, upp och ned (såpass det blir här i denna platta del, alltså knappt nämnvärt). Det är blåbärsskogar med gamla tallar, lövskogspartier, hällmarker, flyttstenar (jättekast ;) kanske till och med). Sedan kärr och myrar och så ska det växa en orkidésort där som jag aldrig har sett men vill se.
Jag  som dåren utan myggmedel, med en kamera där auton inte fungerade. Det är maj, myggen är på hugget. De stack så fort jag stannade upp och även någon enstaka när jag var i rörelse.
Vår- och sommar-Sverige är bland det vackraste jag sett i hela världen. Men myggkaskaderna så här års är ju sin egen historia...
Jag fann klara färger, blomster på blomster och även den kära ängsullen. Allt var mer än välkommet, dagen hade först trasslat in sig runt mina ben och trissat upp pulsen så att andningen gick sådär och tankar och känslor därefter.


Följande dag fungerade hela kameran perfekt. Såklart. Skulle vara kul att ha ett redigeringsprogram, eller varför inte först lära mig kameran eeeeh heh. Blir till att styra upp när tiden är rätt.
5 kommentarer:

 1. Låter som ett härligt och omväxlande spår. Jag älskar också den svenska naturen <3

  SvaraRadera
 2. Nu kom jag att tänka på dom där stora blandskogarna i Centrala Europa där jag växte upp och som var en av dom sista riktigt stora naturområden i landet omgivna av tusentals kilometer med den övriga kontinentens åkermarker, fast det liknade inte helt den svenska landsbygden som är ju precis som du säger i klass för sig själv men i dom östligaste delarna av landet fanns det stora sjö och träskområde blandade med stora vete och rapsfält. Där har jag bara varit 2 gånger i hela mitt liv men bara en gång lät jag mig luras av en stor myggsvärm som jag först trodde var en sandmoln som blåstes upp av vinden. Dom svenska myggorna är ganska små i jämförelse med dessa och det kom hur mycket var som helst ur alla sticksår =P

  GIMP är en ganska bra bildprogram som jag använder- dessutom är det freeware. Vilken kamera har du? Bilderna blir mycket bättre om man vet hur kameran fungerar för då slipper man ju köra på auto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hehe det kan vara bra att veta, skulle vara mer en najs att någon gång besöka resterna av urskogarna. Nu har jag hunnit pränta in att alltid ha med mig myggmedel ut (tog bara ett tag, efter många kliande stick :S).
   Men det måste vara häftigt att ha varit där!

   Tusen tack för tipset den ska jag kolla upp :D
   det är en begagnad nikon modell öhhhh minns inte... med standard objektiv.
   använder inte så mycket auto, mest när det är rörelser, mycket mygg ute, överblicksbild, regn, eller när jag blir stressad av att det är människor runt omkring mig heh :/
   annars så kör jag manuell. blir oftast helt ok, fattar bara inte allt. behöver nog titta på en tutorial på youtube eller dyl. har bara svårt för att lära mig när läget är sänkt.
   fotar du?

   Radera
  2. Tror inte att det var urskogar utan mer som kvarlämningar efter träindustri och stora turistområde som finns fortfarande kvar men det finns dock en stor urskog med visenter och vargar i östra delarna av landet + i dom nordliga.

   Har också en nikon (D3200), köpte den för 3 år sedan med standard objektiv (18-55mm). Både kameran och objektivet duger bra för vanliga bilder, men skulle behöva en annan objektiv för landskapsbilder (om jag nu gjorde sådana) och självklart en mer avancerad kamerahus för mörkerbilder + bilder med väldigt kort slutartid (typ flygande fåglar osv), men tanken var från början att jag skulle göra endast naturbilder och då kände jag inte för att skaffa en D7200 modell för närmare 8 000 kr (exklusive objektiv) =P Speciellt då jag inte sysslar med fotografering så ofta- bara på somrarna eller höstarna.

   Hade länk till en bra guide men nu kan jag inte hitta den- men om du nu klarar av att fota manuellt så antar jag att du behärskar det där med bländare, slutare, ISO osv... och då skulle den där guiden inte vara till någon nytta för dig iaf. Själv kör jag på halvautomatiskt eller använder några förinställda val på väljar-ringen. Olyckligtvis så är jag färgblind och känslig för ljus, följaktligen visar sig mina bilder vid närmare granskning vara grönaktiga och väldigt mörka om jag kör helt manuellt- även om jag tycker att dom ser bra ut på den lilla displayen. Därför låter jag kameran för det mesta fokusera själv (ändrar bara fokuspunkter eller sätter på 3d följning) och vill jag t.ex. ändra själv bländartal så låter jag kameran själv bestämma slutartid (och ibland ISO). Tar jag över slutartiden så låter jag kameran skötta ISO + bländartal... Färgbalansen är dock inte den bästa på min modell =(

   https://www.youtube.com/playlist?list=PL60F4CBBAA2516B10
   Tror att han hade bra koll på det där med foto =)

   Radera